#Fitness #TravelMalaysia

Jelajah ke Bukit Keluang, Besut Terengganu

6:56 PM



Assalamualaikum, hi dear readers.




tudiaaaa tajuk acah acah fit dah mai dah haaaa. HAHAHA. Cerita dia, kawan cikja ada lah mai jenjalan Terengganu ni haaa. Kebetulan ada wedding kawan, so dia pun sekali menyelam lah. Since rumah cikja sekitar kerteh dan paka. So ambik masa 2jam lebih nak ke Bukit Keluang ni. Kami plan nak gerak pukul 4 pagi, so sampai awal boleh terus solat subuh and naik sanaa. Tade lah panas sangat bila sampai top. Cikja sendiri pun tak pena naik pun bukit ni. So main redah jela for the first time.

Sambungan yang cakap nak gerak pukul 4 pagi td tu sembang semata. Dah masing-masing tidur pun pukul berapa pagi, berangan la nak bangun awal? hahahah. Kami gerak sekitar 6.30, naik highway so sampai around 850 macam tu kot.



Bukit keluang ni dekat dengan Bukit Keluang Beach Resort, korang boleh terus search dekat TRAVELOKA kalau nak mudahh. Sampai sana, dah siap park kereta, korang boleh pilih dua lalun yang korang nak naik. Biasanya ramai yang naik ikut jalan belah kanan dari park kereta then straightttt je jumpa laluan nak naik bukit keluang, jalan around 500m kot? ke tak sampai. No worries, ramai je yang ikut laluan tu. Lagi satu laluan ikut tangga macam biasa, laluan kiri dari belah parking kereta. Cikja recommend tuk korang naik laluan bukit bukan tangga.

Laluan belah kanan dari parking kereta

Laluan belah kiri parking kereta, laluan tangga

Track dia tak teruk sangat tapi depends pada stamina masing-masing. tapi kalau naik dari tangga lagi penat kot? hahaha. Setengah jam mcm tu dah sampai puncak, itu pun ada jugak berhenti sebab kawan cikja tak pakai sport shoes, so kaki dia sakit sikit.

random photo 

Sampai kat atas ada lah pondok untuk berteduh. siap ada jual air tahu tak? memang gigih dorang angkut air tu dari bawah sampai ke atas. hahaha tapi ramai jugak yang beli, dah dahaga sampai atas, memang lah laku air air tu. hehehe.






Kami ambik gambar dalam beberapa minit. around 15 mint hingga 20 min then dah start turun. kami turun ikut laluan berbeza dari naik tadi which is akan turun ikut laluan tangga.




Turun ni kena pandai main kaki sikit. cuba tanya hikers lain jugak, cikja tak berpengalaman mana tapi sikit sikit tahu lah. Bila nak turun kaki serongkan. Jangan straight kan kaki nanti ibu jari kaki akan start sakit, silap silap boleh ada darah beku oi, rosak kuku kaki. Ni serius, especially yang nak hiking gunung. nah gambar kat atas tu kawan kita posing sikit sambil tarik nafas nak sambung perjalanan :p


 Nah, ni laluan tangga tuuu. tangga dia memain, mula mula besar curam je tangga diaaa. lama lama dah start kecik kecik before sampai bawah. hahaha


So dah lepas tangga ni, maksudnya dah sampai bawah bukit. Kat bawah tu banyak kedai makan. Nak breakfast or menikmati selera makanan ganu dipersilakan. Cikja tak ingat nak ambik gambar time turun since dah berpeluh habis. nak kejar pi kenduri kawan pulak hahaha.



Gambar dari puncak


p/s : Jangan risau nak naik bukit ni, even korang tak fit, lama tak exercise ke apa. Yang penting warm up je then naik slow slow okay? Hiking sekali dengan family pun best! hehehe


Thanks korang baca sampai habis! till next entry :)


Sincerely,
Suhaizasuki.



Medical Card - Dulu dipertikaikan. Diperlekehkan.

12:01 AM

Assalamualaikum and hi dear readers,


tengok title kat atas. dapat teka tak ni pasal apa?



Yes. medical card. Dulu sebelum cikja masuk praktikal dekat petronas, petronas mintak sediakan insurans pelajar sepanjang join praktikal dekat tempat dorang. Dan cikja ni dengan gigihnya tanya kawan, "korang, kita dapat insurans kan sepanjang praktikal? sebab company nak" then ada one person replied, "kenapa awak tade medical card ke? tade insurans sendiri?"


hmm weh deep wehhhh. Deep sampai ke tulang rusuk. EH.

Cikja bukan dari family senang. Maa abah dulu tak mampu nk provide medical card ni. Kalau sakit, pi government je or paling teruk baru pi swasta. Anak ramai, nak ada semua medical card, sakit jugak. Even abah dengan maa pun tade. Sejak dari tu, cikja nekad nak apply sendiri medical card tanpa susahkan maa abah.

Alhamdulillah, now cikja dah ambik takaful ikhlas,  bulanan 200. Ni cover terus ladies secure punya. Penyakit perempuan. Yang bestnya medical card ni manfaat untuk kita bila sakit dan bila dah tade. Nak cakap diri sendiri ni berharta, memang tak la. So dengan medical card ni, kalau one day ditentukan untuk warded sebab sakit ke apa senang, sebab dah terjamin. Dan kalaupun dah tade nanti, at least ada lah pampasan sikit kepada pewaris.

Kenapa sekarang dah kena ada medical card? sebab kita tak tahu apa takdir untuk kehidupan akan datang. kalau company cikja sekarang, ad medical punya benefits, tapi mungkin tak cukup untuk cover bila warded. Itu mungkin untuk sakit yang biasa macam demam dan sebagainya. So, ambik action yang bijak dan awal, pilih lah medical card yang sesuai. Kalau mampu rendah, ambik yang rendah, kalau mampu bayaran bulanan tinggi, ambik yang tinggi. Ikut kemampuan masing masing, tak ada pun orang paksa :)


p/s : Masa depan kita, tak pernah kita tahu. Itu semua rahsia Allah, cuma kita perlu bijak merancang dan usaha sebaiknya kerna Allah adalah sebaik-baik perancang.

Till then,

Sincerely,
Suhaiza.

#Review

Telekung Handmade By Hawwana Hasanah

10:04 PM

Assalamualaikum and hi readers.



No automatic alt text available.

untuk kali ni cikja nak review satu telekung yang paling best terletak, tak panas, bentuk muka elok jeee dan yang paling penting handmade.  Cikja adalah antara penggemar barang handmade even sekarang pun still lagi jahit beg handmade tw even dah kerja semua.

Hawwana hasanah ni jenama baru naik, actually dah lama establish tp sekarang nak kembangkan balik. Butik dia di Sg Petani, Kedah. Jarang kan HQ bermula di Kedah? selalunya mesti di KL. tapi Hawwana Hasanah bukak jugak jualan online yang tersangat limited. Iyalah kan, barang handmade.


Untuk telekung ada dua jenis Telekung Exclusive (Lace Besar) dan Telekung Regular (Lace Kecil). Warna pulak ada pelbagai warna. Nah kat bawah ni cikja listkan warna yang ada.

EBL 01 (Exclusive Black)
 EW 02 ( Exclusive White)
 EC 03 (Exclusive Cream)
EG (Exclusive Grey) 
EB 05(Exclusive Blue)
EP 06 (Exclusive Purple) 
RG 01 ( Regular Green) 
RLP 02 ( Regular Light Purple)


Image may contain: 1 person, standing
Telekung Regular

Image may contain: 1 person, close-up and text
Telekung Exclusive
Itu antara gambar telekung yang boleh cikja review. Kalau nak tengok lebih lagi boleh terus ke link kat bawah ni.

Facebook Page : https://www.facebook.com/hawwanafashion/ atau tekan SINI
Instagram : https://www.instagram.com/telekunghawwana.official/ atau tekan SINI

atau nak order boleh terus email  cikja atau komen je terus kat bawah ni. Cikja tolong orderkan untuk korang. 

Apa yang paling best daripada Hawwana Hassanah ni, packaging lawa, seriously lawaaaa. cikja dah order dah satu kasi hadiah birthday untuk kawan. Macam exclusive sangat. Kawan terharu tw sebab dia kata hadiah ni special sangat since dapat telekung then lawa sekali packaging tuu. Boleh buat hantaran sekali nanti. hehehe.



p/s : Hawwana Hasanah bukan setakat telekung sahaja produk keluaran dia. Next cikja review produk dia yang lain pulak! So pi la cuci cuci mata, like page dorang sambil follow. Tolong dorang naikkn nama yang dah mula menapak dalam bisnes online.


Sincerely,
Suhaizasuki


Like us on Facebook