#Review

Telekung Handmade By Hawwana Hasanah

10:04 PM

Assalamualaikum and hi readers.



No automatic alt text available.

untuk kali ni cikja nak review satu telekung yang paling best terletak, tak panas, bentuk muka elok jeee dan yang paling penting handmade.  Cikja adalah antara penggemar barang handmade even sekarang pun still lagi jahit beg handmade tw even dah kerja semua.

Hawwana hasanah ni jenama baru naik, actually dah lama establish tp sekarang nak kembangkan balik. Butik dia di Sg Petani, Kedah. Jarang kan HQ bermula di Kedah? selalunya mesti di KL. tapi Hawwana Hasanah bukak jugak jualan online yang tersangat limited. Iyalah kan, barang handmade.


Untuk telekung ada dua jenis Telekung Exclusive (Lace Besar) dan Telekung Regular (Lace Kecil). Warna pulak ada pelbagai warna. Nah kat bawah ni cikja listkan warna yang ada.

EBL 01 (Exclusive Black)
 EW 02 ( Exclusive White)
 EC 03 (Exclusive Cream)
EG (Exclusive Grey) 
EB 05(Exclusive Blue)
EP 06 (Exclusive Purple) 
RG 01 ( Regular Green) 
RLP 02 ( Regular Light Purple)


Image may contain: 1 person, standing
Telekung Regular

Image may contain: 1 person, close-up and text
Telekung Exclusive
Itu antara gambar telekung yang boleh cikja review. Kalau nak tengok lebih lagi boleh terus ke link kat bawah ni.

Facebook Page : https://www.facebook.com/hawwanafashion/ atau tekan SINI
Instagram : https://www.instagram.com/telekunghawwana.official/ atau tekan SINI

atau nak order boleh terus email  cikja atau komen je terus kat bawah ni. Cikja tolong orderkan untuk korang. 

Apa yang paling best daripada Hawwana Hassanah ni, packaging lawa, seriously lawaaaa. cikja dah order dah satu kasi hadiah birthday untuk kawan. Macam exclusive sangat. Kawan terharu tw sebab dia kata hadiah ni special sangat since dapat telekung then lawa sekali packaging tuu. Boleh buat hantaran sekali nanti. hehehe.



p/s : Hawwana Hasanah bukan setakat telekung sahaja produk keluaran dia. Next cikja review produk dia yang lain pulak! So pi la cuci cuci mata, like page dorang sambil follow. Tolong dorang naikkn nama yang dah mula menapak dalam bisnes online.


Sincerely,
Suhaizasuki


Anugerah Sarjana Yayasan Terengganu

2:02 PM


assalamualaikum, hi readers.


Untuk pengetahuan semua, Yayasan Terengganu sangat bermurah hati untuk memberikan hadiah serta anugerah penghargaan kepada anak Terengganu yang berjaya mencapai pointer 3.75 ke atas atau dengan mudah kita panggil Kelas Pertama. Tapi tengok jugak, kalau certain universiti dorang akan kasi pointer berbeza untuk menentukan kelas pertama. Kalau macam cikja under UPM, memang strictly 3.75 above la untuk first class dan Yayasan Terengganu pun tetapkan 3.75 untuk kelayakan anugerah ini.


Macam mana nak dapat anugerah ni ?

Semestinya dapat pointer 3.75 ke atas lah. itu semestinyaa. Sebelum tu, untuk anugerah ni tak semua Yayasan Terengganu (YT) akan bagi. Maksudnya hanya untuk degree dan ke atas sahaja (master, phd).

seterusnya perlu pengajian sepenuh masa untuk dapatkan anugerah ini. Maksudnya PJJ tidak termasuk. Anugerah khas ini hanya untuk sepenuh masa. selalunya pelajar sepenuh masa ni tidak bekerja yang terus direct daripada Diploma and Asasi.

Anugerah ini untuk warga terengganu atau mak ayah yang dah lama menetap di Terengganu. Yang no XXXXXX-11-XXXX ni confirm la dapat sebab anak Terengganu.

Bila dah lepas syarat  di atas,, isi borang yang ada di portal YT. Isi borang tu sekali bagi attachment yang diperlukan.  Boleh terus ke LINK ini untuk pengisian atau download borang. Borang dia simple sahaja. Apa yang penting kena dapat pengesahan transkrip daripada universiti masing-masing. Borang itu siap ada tulis attachments yang diperlukan. Paling penting transkrip perlu disahkan.

Kalau link kat atas tak bukak lagi permohonan, boleh bukak website http://www.yt.gov.my/index.php/en/ terus. selalunya Anugerah ini bukak pada bulan 10 dan pembahagian anugerah ni sekitar bulan Disember.


So for those anak terengganu yang dapat, Congratulations! Bagi ank ank negeri lain, cuba cek kot kot ada anugerah special negeri korang kasi? Macam pahang and selangor selalunya banyak jee aktiviti/pinjaman/anugerah untuk hargai ank negeri yang cemerlang!



Sincerely,
Suhaizasuki.

Why we must have a Planner

10:10 PM




Assalamualaikum, hi readers.

Sebenarnya minat planner ni dah lama tapi macam tak berapa rajin sikit nak hias-hias dengan washi tape bagai. So untuk birthday kalini, cikja reward diri sendiri dengan pink planner beli dekat MR DIY je haaa. murah dan jimat! hahahaha



So dalam planner ni mostly banyak tentang fitness dan pasal pemakanan. hmmm, tak nampak ke wishlist dekat board sebelah tuuu. Loss weight haaa, dari tahun lepas lagi mende alah tu tapi asyik gain weight je haaa. Tambah tambah dah kerja ni, seriously naik banyak kilos. HAHAHA k tu gelak tak ikhlas.

Kerja banyak duduk je lepastu keluar lunch. bila banyak fikir mula lah lapar then cari makanan banyak banyak lepastu balik penat terus malas nak exercise. So salah siapa tu suhaiza? ehemm. kat area Terengganu ni pulak susah nak cari tempat nak hiking macam waktu duduk UPM dulu. Nak jogging macam tak berapa nak rajin.

Jadi dengan planner ni ada la sikit perubahan or inisiatif seketul suhaiza which is list kan apa yang nak buat especially pengambilan air supaya cukup 2.5 liter. Actually tu mcm sikit. Normal biasa 3liter la sehari kan.

So why we must have a planner ?

1. Tahu apa daily goals kita

Kelebihan sikit ada planner ni sebab kita tahu aim seharian kita. boleh tick kan or list kan apa nak buat dalam sehari. CIkja ada dua planner, satu planner ofis dan lagi satu personal planner and coming soon untuk ramadhan punyaa. Dari planner tu kita akan list kan apa nak buat untuk setiap hari tanpa ada yang tertinggal.

2. Kemas dan tersusun daily routine

Bila ada planner ni, kita akan tahu apa yang kurang dan apa yang kita patut tambah. sebagai contoh kita ambik fitness routine. Hari pertama, kita buat skipping 200, second day up lagi dan up lagi. dari planner ni kita akan nampak, mana kurang nya exercise kita dan mana perlu tambah untuk cepat kurus. Muahahaha

3. Hargai setiap hari kita

Cuba korang buat satu buku jadikan as planner. tak perlu pun buku lawa. just cukup untuk korang buat checklist seharian. lepas dah buat, apa korang rasa? korang akan rasa setiap hari korang terisi dengan benda best best sebab korang dah decide awal awal apa target korang. jangan cakap tak kalau belum pernah buat.

4.  Positive vibes everyday

Sebab kan kita selalu listkan perkara best best, so setiap hari positive vibes tu akan adaa. Pagi pagi dah check planner kena buat apaa. Walaupun sometimes ada yang tak terkawal, tapi at least cuba capai apa checklist seharian kita.


Okay dah situ dulu kelebihan kita ada planner ni. Lepas ni cikja bagi website yang ada gambar lawa lawa  untuk isi dekat planner okay?



p/s : As a organize person, having planner is a must. Appreciate each day of yours.




Sincerely,
Suhaiza.





Like us on Facebook