Medical Card - Dulu dipertikaikan. Diperlekehkan.

12:01 AM

Assalamualaikum and hi dear readers,


tengok title kat atas. dapat teka tak ni pasal apa?



Yes. medical card. Dulu sebelum cikja masuk praktikal dekat petronas, petronas mintak sediakan insurans pelajar sepanjang join praktikal dekat tempat dorang. Dan cikja ni dengan gigihnya tanya kawan, "korang, kita dapat insurans kan sepanjang praktikal? sebab company nak" then ada one person replied, "kenapa awak tade medical card ke? tade insurans sendiri?"


hmm weh deep wehhhh. Deep sampai ke tulang rusuk. EH.

Cikja bukan dari family senang. Maa abah dulu tak mampu nk provide medical card ni. Kalau sakit, pi government je or paling teruk baru pi swasta. Anak ramai, nak ada semua medical card, sakit jugak. Even abah dengan maa pun tade. Sejak dari tu, cikja nekad nak apply sendiri medical card tanpa susahkan maa abah.

Alhamdulillah, now cikja dah ambik takaful ikhlas,  bulanan 200. Ni cover terus ladies secure punya. Penyakit perempuan. Yang bestnya medical card ni manfaat untuk kita bila sakit dan bila dah tade. Nak cakap diri sendiri ni berharta, memang tak la. So dengan medical card ni, kalau one day ditentukan untuk warded sebab sakit ke apa senang, sebab dah terjamin. Dan kalaupun dah tade nanti, at least ada lah pampasan sikit kepada pewaris.

Kenapa sekarang dah kena ada medical card? sebab kita tak tahu apa takdir untuk kehidupan akan datang. kalau company cikja sekarang, ad medical punya benefits, tapi mungkin tak cukup untuk cover bila warded. Itu mungkin untuk sakit yang biasa macam demam dan sebagainya. So, ambik action yang bijak dan awal, pilih lah medical card yang sesuai. Kalau mampu rendah, ambik yang rendah, kalau mampu bayaran bulanan tinggi, ambik yang tinggi. Ikut kemampuan masing masing, tak ada pun orang paksa :)


p/s : Masa depan kita, tak pernah kita tahu. Itu semua rahsia Allah, cuma kita perlu bijak merancang dan usaha sebaiknya kerna Allah adalah sebaik-baik perancang.

Till then,

Sincerely,
Suhaiza.

#Review

Telekung Handmade By Hawwana Hasanah

10:04 PM

Assalamualaikum and hi readers.



No automatic alt text available.

untuk kali ni cikja nak review satu telekung yang paling best terletak, tak panas, bentuk muka elok jeee dan yang paling penting handmade.  Cikja adalah antara penggemar barang handmade even sekarang pun still lagi jahit beg handmade tw even dah kerja semua.

Hawwana hasanah ni jenama baru naik, actually dah lama establish tp sekarang nak kembangkan balik. Butik dia di Sg Petani, Kedah. Jarang kan HQ bermula di Kedah? selalunya mesti di KL. tapi Hawwana Hasanah bukak jugak jualan online yang tersangat limited. Iyalah kan, barang handmade.


Untuk telekung ada dua jenis Telekung Exclusive (Lace Besar) dan Telekung Regular (Lace Kecil). Warna pulak ada pelbagai warna. Nah kat bawah ni cikja listkan warna yang ada.

EBL 01 (Exclusive Black)
 EW 02 ( Exclusive White)
 EC 03 (Exclusive Cream)
EG (Exclusive Grey) 
EB 05(Exclusive Blue)
EP 06 (Exclusive Purple) 
RG 01 ( Regular Green) 
RLP 02 ( Regular Light Purple)


Image may contain: 1 person, standing
Telekung Regular

Image may contain: 1 person, close-up and text
Telekung Exclusive
Itu antara gambar telekung yang boleh cikja review. Kalau nak tengok lebih lagi boleh terus ke link kat bawah ni.

Facebook Page : https://www.facebook.com/hawwanafashion/ atau tekan SINI
Instagram : https://www.instagram.com/telekunghawwana.official/ atau tekan SINI

atau nak order boleh terus email  cikja atau komen je terus kat bawah ni. Cikja tolong orderkan untuk korang. 

Apa yang paling best daripada Hawwana Hassanah ni, packaging lawa, seriously lawaaaa. cikja dah order dah satu kasi hadiah birthday untuk kawan. Macam exclusive sangat. Kawan terharu tw sebab dia kata hadiah ni special sangat since dapat telekung then lawa sekali packaging tuu. Boleh buat hantaran sekali nanti. hehehe.



p/s : Hawwana Hasanah bukan setakat telekung sahaja produk keluaran dia. Next cikja review produk dia yang lain pulak! So pi la cuci cuci mata, like page dorang sambil follow. Tolong dorang naikkn nama yang dah mula menapak dalam bisnes online.


Sincerely,
Suhaizasuki


Anugerah Sarjana Yayasan Terengganu

2:02 PM


assalamualaikum, hi readers.


Untuk pengetahuan semua, Yayasan Terengganu sangat bermurah hati untuk memberikan hadiah serta anugerah penghargaan kepada anak Terengganu yang berjaya mencapai pointer 3.75 ke atas atau dengan mudah kita panggil Kelas Pertama. Tapi tengok jugak, kalau certain universiti dorang akan kasi pointer berbeza untuk menentukan kelas pertama. Kalau macam cikja under UPM, memang strictly 3.75 above la untuk first class dan Yayasan Terengganu pun tetapkan 3.75 untuk kelayakan anugerah ini.


Macam mana nak dapat anugerah ni ?

Semestinya dapat pointer 3.75 ke atas lah. itu semestinyaa. Sebelum tu, untuk anugerah ni tak semua Yayasan Terengganu (YT) akan bagi. Maksudnya hanya untuk degree dan ke atas sahaja (master, phd).

seterusnya perlu pengajian sepenuh masa untuk dapatkan anugerah ini. Maksudnya PJJ tidak termasuk. Anugerah khas ini hanya untuk sepenuh masa. selalunya pelajar sepenuh masa ni tidak bekerja yang terus direct daripada Diploma and Asasi.

Anugerah ini untuk warga terengganu atau mak ayah yang dah lama menetap di Terengganu. Yang no XXXXXX-11-XXXX ni confirm la dapat sebab anak Terengganu.

Bila dah lepas syarat  di atas,, isi borang yang ada di portal YT. Isi borang tu sekali bagi attachment yang diperlukan.  Boleh terus ke LINK ini untuk pengisian atau download borang. Borang dia simple sahaja. Apa yang penting kena dapat pengesahan transkrip daripada universiti masing-masing. Borang itu siap ada tulis attachments yang diperlukan. Paling penting transkrip perlu disahkan.

Kalau link kat atas tak bukak lagi permohonan, boleh bukak website http://www.yt.gov.my/index.php/en/ terus. selalunya Anugerah ini bukak pada bulan 10 dan pembahagian anugerah ni sekitar bulan Disember.


So for those anak terengganu yang dapat, Congratulations! Bagi ank ank negeri lain, cuba cek kot kot ada anugerah special negeri korang kasi? Macam pahang and selangor selalunya banyak jee aktiviti/pinjaman/anugerah untuk hargai ank negeri yang cemerlang!



Sincerely,
Suhaizasuki.

Why we must have a Planner

10:10 PM




Assalamualaikum, hi readers.

Sebenarnya minat planner ni dah lama tapi macam tak berapa rajin sikit nak hias-hias dengan washi tape bagai. So untuk birthday kalini, cikja reward diri sendiri dengan pink planner beli dekat MR DIY je haaa. murah dan jimat! hahahaha



So dalam planner ni mostly banyak tentang fitness dan pasal pemakanan. hmmm, tak nampak ke wishlist dekat board sebelah tuuu. Loss weight haaa, dari tahun lepas lagi mende alah tu tapi asyik gain weight je haaa. Tambah tambah dah kerja ni, seriously naik banyak kilos. HAHAHA k tu gelak tak ikhlas.

Kerja banyak duduk je lepastu keluar lunch. bila banyak fikir mula lah lapar then cari makanan banyak banyak lepastu balik penat terus malas nak exercise. So salah siapa tu suhaiza? ehemm. kat area Terengganu ni pulak susah nak cari tempat nak hiking macam waktu duduk UPM dulu. Nak jogging macam tak berapa nak rajin.

Jadi dengan planner ni ada la sikit perubahan or inisiatif seketul suhaiza which is list kan apa yang nak buat especially pengambilan air supaya cukup 2.5 liter. Actually tu mcm sikit. Normal biasa 3liter la sehari kan.

So why we must have a planner ?

1. Tahu apa daily goals kita

Kelebihan sikit ada planner ni sebab kita tahu aim seharian kita. boleh tick kan or list kan apa nak buat dalam sehari. CIkja ada dua planner, satu planner ofis dan lagi satu personal planner and coming soon untuk ramadhan punyaa. Dari planner tu kita akan list kan apa nak buat untuk setiap hari tanpa ada yang tertinggal.

2. Kemas dan tersusun daily routine

Bila ada planner ni, kita akan tahu apa yang kurang dan apa yang kita patut tambah. sebagai contoh kita ambik fitness routine. Hari pertama, kita buat skipping 200, second day up lagi dan up lagi. dari planner ni kita akan nampak, mana kurang nya exercise kita dan mana perlu tambah untuk cepat kurus. Muahahaha

3. Hargai setiap hari kita

Cuba korang buat satu buku jadikan as planner. tak perlu pun buku lawa. just cukup untuk korang buat checklist seharian. lepas dah buat, apa korang rasa? korang akan rasa setiap hari korang terisi dengan benda best best sebab korang dah decide awal awal apa target korang. jangan cakap tak kalau belum pernah buat.

4.  Positive vibes everyday

Sebab kan kita selalu listkan perkara best best, so setiap hari positive vibes tu akan adaa. Pagi pagi dah check planner kena buat apaa. Walaupun sometimes ada yang tak terkawal, tapi at least cuba capai apa checklist seharian kita.


Okay dah situ dulu kelebihan kita ada planner ni. Lepas ni cikja bagi website yang ada gambar lawa lawa  untuk isi dekat planner okay?



p/s : As a organize person, having planner is a must. Appreciate each day of yours.




Sincerely,
Suhaiza.





Tips bercuti secara bijak bersama TRAVELOKA

12:15 PM



Assalamualaikum and hi readers,

Amacam cuti minggu depan? Ada yang dah plan siap siap pasal nak pergi bercuti? Minggu depan ada banyak cuti yang sesuai nak plan pi mana mana. 24 April hari pertabalan Agong haaa lepastu 01 Mei pulak cuti hari pekerja. So, apa lagi plan laaaa nak pi vacay ke apaaa. Gitewww


So sekarang ni cikja nak review satu app yang okay untuk korang yang suka jalan. TRAVELOKA, alaaaa macam trivago. Mungkin ada yang dah biasa dengar pasal traveloka tapi kalau belum, meh sini nak cerita sikit.







Nak mudah download app dekat hp, pi je cari dekat app store / playstore. Taip je TRAVELOKA confirm jumpa and lepastu register. Mudah nak register, just masukkan email and dia akan kasi code dekat email lepastu masukkan code tu then done! So sekarang boleh decide bila nak pergi, ke mana and berapa hari nak stay untuk mudahkan deal yang terbaik dari Traveloka ni. Oh well, cikja mesti lah awal awal dh download app ni.


Why must we use this app, TRAVELOKA?

Kalau korang kenal cikja, korang memang akan tahu betapa simple nya seketul suhaiza which is nak cari sesuatu yang tak rumit. Kalau sebelum ni pernah cari rumah sewa by Hidup.my. so sekarang bercuti via TRAVELOKA.
Nak info details pasal TRAVELOKA, nah ni cikja kasi info untuk senang korang review :




Kelebihan TRAVELOKA yang korang perlu tahu.



Kalau kita nak pergi mana mana confirm nak survey harga. Which one will give you the best prices, lepastu senang terus sediakan hotel mana nak duduk and no additional charges. TRAVELOKA memang complete sediakan semua tu.

1.     Jimat masa – kenapa? Sebab terus boleh book flight and hotel serentak. Jimat masa especially kalau nak pergi travel minggu depan. Nak plan siap siap taip je tempat nak pergi mana, terus TRAVELOKA sediakan hotel yang sesuai sekali. Mudah kan?

2.     Best price – Bila kita decide je mana destination nak pergi, TRAVELOKA akan bagi pilihan untuk kita. Mana harga yang kita rasa termasuk dalam bajet kita.

3.      No hidden charge! – kenapa siap ada ‘ ! ‘ hahahaha? Sebab selaluuu je kalau bagi harga murah lepastu ada charge lain, charge itu ini last last harga samaa je. Tp TRAVELOKA ikhlas okay, bagi harga tade nak tambah tambah.

Hmmm rasa macam banyak pulak bebel pasal TRAVELOKA ni. Pi lah download and explore sendiri. Cikja pun nak explore lebih lagi. Plan nak pi jalan jalan dengan TRAVELOKA dah ada dah lepas ni.


p/s : TRAVELOKA bukan untuk overseas je tw, untuk Malaysia sahaja pun boleh. So, apa lagi ? Pi explore TRAVELOKA sanaaa!



Sincerely,
suhaiza.




Suhaiza Turns 24

11:51 PM



Assalamualaikum, hi readers.


HAHAHA Terjebakkk! 



alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. Allah masih panjangkan umur cikja. So sekarang dah bertukar jadi 24. Bio sebelah xnak tukar lagi hahahaha.

so, this special post for myself and readers.  Suhaiza ni pesen suka beli hadiah untuk diri sendiri sempena birthday dia, reward katanya. So mungkin next next entry nanti update pasal hadiah tuuu hehehe :p Kalau sebelum ni sentiasa ada celebration. Especially tahun lepas. tengah tidur ada orang nyanyikan lagi birthday. Kau rasa? hahahaha. walaupun tahun ni tiada celebration, tapi ucapan manis manis doa yang baik sentiasa adaa.

Malam tadi seriously mengantuk awal. so tidur jela. lepastu bangun pagi pagi, tetiba dapat voice note orang nyanyikan lagu happy birthday, dapat video yang sweet and ucapan yang diabetes semua. walaupun ada ucapan yang pendek, tp Allahu, masih ada yang mengingati.

Paling banyak doa yang dihantar adalah pasal jodoh. hahhahaa like seriously korang nak cikja kawen cepat? bak sini hadiah birthday boyfirend sorang. hahahaha. And yang paling best sekali, ramai je jujur cakap facebook remind kan birthday cikja harini. korang nak jujur pun simpan la sikit okay? hahaha tapi tapi walau apa pun, korang masih lagi sweet, masih lagi buatkan seketul suhaiza rasa special.

Cukuplah anugerah ini yang Allah beri, keluarga yang sentiasa memberi sokongan, kawan yang sentiasa mengingati. Orang disekeliling yang sentiasa mengingatkan tentang akhirat. Itu rezeki yang kita mungkin tak sedar. Sentiasa lah muhasabah diri.

Suhaiza,

Umur semakin meningkat, hari semakin hari kita tak tahu jodoh atau ajal yang menjemput dahulu. Jangan terlalu mengejar cinta manusia. Kerna mungkin ajal yang menjemput dahulu. Kejarlah cinta Ilahi kerna cinta manusia akan mengiringi setelah mendapat cinta Ilahi. Teruskan istiqamah, teruskan menuntut ilmu, teruskan membuat amal. InsyaAllah langkah perjalanan akan sentiasa diiringi Allah.

Terima kasih kalian yang mendoakan cikja.

p/s : please renew lesen cikja. AHAHA


Sincerely,
Suhaizasuki @ Cikja.


Pencarian Bloglist Cikjaja bagi April dan May

10:55 PM





Assalamualaikum and hai semuaaa!


Bloglist cikja dah kosong since sebulan yang lepas. So, kalini cikja nak buat pencarian bloglist baru, yeay!

Syarat nak join pencarian ni senang jeee:

1. Ehem, mestilah kena follow blog cikja.

2. Follow instagram @smshandcraft (ada chance tinggi ni) 
  * kalau tade insta, mention ye dalam post!

3. Tag kawan blogger at least 4blogger sahaja! 

4. Tajuk entry mestilah "Pencarian bloglist CikJaja bagi Apr dan May"

5.  Link kan blog cikja pada banner and copy balik syarat-syarat ni, okay? 



P/s : jangan lupa tinggal kan link blog korang okay? Pemenang bloglist bebila je cikja umum!💕


List yang join :

1. Tanty - https://atanpunyablog.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
2.  Zafirah Nazri - http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
3.  Lady Tash Roy - http://radenotion.blogspot.com/2017/03/segment-pencarian-bloglist-apr-may-by.html
4.  Noor Maizan - https://mainakjoin.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
5.  Fey Liez - http://deariescouple.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-may.html#comment-form
6. Hani Fadhlina - http://jombercontest.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
7. Shikin Razali - http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
8. Siti Rohaida - http://www.kisahsidairy.com/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-april.html
9. Jun Zie - http://www.jun-zie.com/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-april.html
10. Hernee Nazir - http://herneenazir.com/2017/03/21/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan-may/
11. Farah Wahidah - http://fws00blog.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
12. Uyul Rosli - http://www.uyulrosli.com/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-april.html
13. Aqilah Shahirah - http://shahirahsarmy.blogspot.my/2017/02/segmen-follow-me-februari-2017-my-first.html
14. Shaidatul Aireen - http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
15. Unni Anje - https://unnianje.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
16. Belog JM - https://belogsjm.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
17. Wanrus Wannie - http://wanruswaniee.blogspot.com/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
18. Julia Jamaludin - http://www.kasihjuju.com/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-april.html
19. Nona Qiyah - http://nonasani.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
20. Anis Khalilah - http://akhalilah.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
21. Faizah Amir - http://faizzahamir.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-april.html
22. Sayidah Napisah - http://www.sayidahnapisah.com/2017/04/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html
23. Airah Syahirah - http://airahsyahirah.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html


So ni semua list yang dah join! nanti cikja update pemenang bloglist cikja, okay ? Thanks semua yang sudi join :)


So, Cikja hanya buat satu post sahajaa untuk Umumkan Pemenang. Tak Suka banyak - banyak post! hahaha.

05 April 2017,

Pemenang bagi Pencarian Bloglist April - Mei Cik Jaja 



Congratulations! Yang lain thnks join,appreciate sgt! nanti next june pulak ye. 

Much love,
Suhaizasuki @ Cikjaja. 



Preparation before performing umrah - Part 1

9:34 PM


Assalamualaikum readers,

Part 1 - preparation before performing umrah.

Cikja pergi umrah haritu under Rayhar Travels and Tour pada 8 Jan - 19 Jan 2017. Alhamdulillah, Allah jemput. Rasa macam sedih je sebab banyak nya dosa diri ini tapi Allah bagi peluang untuk menunaikan ibadah umrah.

so tujuan post kali ni macam nak berkongsi apa yang perlu prepare before pergi umrah. First skali doa. Doa lah moga Allah jadikan diri kita sebagai tetamu. sebelum ni, dah dua org cikja sampaikan doa kepada orang yang pergi umrah. Doa moga Allah jemput cikja bersama keluarga. Apa yang cikja belajar dari sini, berdoa lah. tak semua orang berpeluang, ada ramai yang kaya, ramai yang travel sana sini tapi masih belum sampai rezeki dan ada yang tidak berduit tapi brkat doa diri sendiri dan orang lain, mana kita tahu. Smuanya dari Allah. Jangan pernah merendahkan doa. kerna dari doa itu, berkatnya tidak kita ketahui.

Nak dijadikan cerita, cikja ada jugak doa moga dapat kerja awal sikit. kiranya lepas grad tu dapat kerja and habis dah probation sebelum ambik cuti nak pi umrah. so tade lah segan sangat nak cuti lama sebab probation usually 3months je. And Alhamdulillah, Allah permudahkan. Allahu, syukur tak terkata.

Awal awal tu pilih travel mana nak guna. macam cikja dan family, kitorang guna Rayhar Travel (ada branch tganu, kl and banyak lagi). boleh guna package lain. cikja ambik package complete rayhar. Hotel madinah sama je semua package (Dallah Taibah) dan Makkah berbeza, cikja punya (Hotel Huwait Abdul Aziz). Package ni complete makan pagi, tengahari dan malam). Cikja terhilangkan pulak gambar package tu T_T

lepas dah settle semua, dah buat bayaran nanti Rayhar akan bagi bagasi (ada tiga beg besar, sederhana dan kecik). Ada lagi satu untuk kita bawak ke sana. dalam beg kecik sekali tu ada disediakan buku rujukan umrah. Ada tiga buku.



Rayhar ada buat kelas umrah 3 kali. tapi nak pi bebila kelas ada pun boleh je. tapi cikja sempat pi tiga kali je. Cikja nasihatkan baca buku yang agen korang kasi. biasanya dalam tu ada terangkan kisah tempat nk pergi, tentang umrah (complete) dan ada amalan sunat yang digalakkan.

sebelum pergi sana, korang try lah amalkn bangun malam. amalan solat solat sunat, sekurang-kurangnya kat sana nanti korang dah terbiasa dan badan pun tak penat. Doa moga semuanya dipermudahkan, jaga kata dan niat yang baik baik untuk ke sana.

Kalau dari segi pakaian pulak, bagi muslimah je ye cikja kasi.


jubah tu tak perlu banyak. sebab kat sana lagi banyak jubah korang berkenan nanti. Oh ye, lupaa nak mention, penambahan barangan :

1. spray wudhuk (untuk tawaf/saie kot terbatal wudhu') cara nk guna boleh tanya ustazah.
2. Vit c , panadol
3. krim pelembap muka (elak kulit dan bibir kering)

tu untuk barang barang, mental semua kena kuat. paham semua tentang perjalanan umrah. Kalau boleh letak stick note siap siap pada buku nota tu, senang nanti nak refer kat sana. Bila dah ready semua, dah complete, baru tenang sikit nak pi umrah.  nanti perjalanan dalam 8jam lebih dari KLIA ke Madinah. so kalau nak solat, boleh solat hormat waktu dlm flight (yang ni kalau nak lagi memahami tanya ustaz waktu kursus umrah, sebab tu kursus umrah penting. At least,ada gambaran nanti mcm mana).


Akhirnya, berdoa lah semoga Allah permudahkan. Minta maaf dengan family, kawan kawan, sedara semua sebelum gerak. NIat baik, so start dengan cara yang baik. minta maaf dan memaafkan. InsyaAlah Allah permudahkan.


Okay, nanti cikja sambung lagi Part 2 ye. Bila start menulis pasal umrah ni, rasa rindu pulak.


Sincerely,
Suhaizasuki.









3 Perkataan, Satu rasa. Arwah Nenek.

11:21 PM


Image result for ayat alquran tentang kematian


Assalamualaikum, hai readers.

Jaga. Hargai. Sayang.

3 perkataan untuk satu rasa.


sekarang dah masuk 15 hari cikja balik dari umrah (waktu awal awal entry ni ditaip). alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. insyaAllah lepas ni cikja cerita pasal umrah ye. Dari awal hingga akhir cikja cerita. Doakan moga post tu dapat up awal sikit lah.

harini dah 15 hari balik umrah, 15 hari jugak arwah nenek tinggalkan cikja sekeluarga. kitorang panggil nnek tu xsama macam orang lain. kitorang panggil arwah dengan panggilan Mok (org terengganu punya dialek). kenapa panggil macam tu panjang cerita dia. tapi cerita arini tentang arwah.

Arwah seolah-olah tunggu kami balik. kami sampai khamis malam tu (19 Jan 2017). Arwah sebelum ni memang stay kat rumah maa atau rumah kakngah (which is sekali dengan cikja, dekat dengan tmpt kerja cikja). Sebelum pergi umrah maa pergi ambik arwah dekat rumah kat kampung, sebab arwah request nak balik duduk rumah dia sebab lama tinggal. so sepanjang kami pergi umrah arwah dah stay balik dengan kakngah.





Ni gambar arwah masa pergi konvo cikja. seronok arwah bila cikja ajak bergambar. Sebab arwah tak boleh jalan jauh, so kami ambik gambar sebelah kereta. Studio tu arwah tak dapat ikut. sebelum pi knvo ni, arwah cakap takpe ke dia pergi sekali sebab takut susahkan orang lain sbb dia kan xdpt jalan. kami semua cakap tak apa, ramai ada boleh tlg jaga kt sana. seronok dia dapat pergi. tak pernah pun arwah ni nak pergi mana mana tmpt jauh sebab dia sakit lutut, takut susahkan orang lain. itu hebatnya nenek cikja, dia tak pernah susahkan orang. Arwah nenek selalu usaha sendiri walaupun dia tahu ada anak cucu yang sanggup tolong.

Satu habit arwah ni, dia selalu tegur cikja bila cikja tengah iron baju untuk kerja. dia puji cakap baju lawa padahal baju cikja biasa je. lama lama rasa rindu dengar dia puji. Al fatihah. panjang kalau nak cerita pasal arwah, buat cikja rasa sedih.

so malam kami sampai tu semua salam and arwah nampak sedih, kami fikir sebab lam xjumpa dan kami selamat sampai sebab arwah memang selalu tanya bila kami balik Malaysia. malam tu arwah nnek mintak air zamzam sbb kitorang ckp kat sana selalu minum. dua kali dia mntak. maa terus kasi dia minum lepastu bagi makan kurma.

tengah syok kemas bagi souvenir dekat budak budak, arwah tanya yang dia ada ke. cikja dengan kakak cakap tade. kami saja nak gurau, lepastu maa pun kasi jubah untuk arwah. Pastu cikja dan kkak cakap la, mana boleh tade, mesti la ada tuk mok (arwah nenek). senyummmm je arwah malam tu. lepastu cakap kat dia, ad celak banyak tuk dia. arwah cakap banyak la nanti boleh pakai. kami kami ni cakap lah eh mestilah boleh, kat mana nak pakai semua boleh (arwah gelak senyum je malam tu). lepastu, arwah kata nak pergi toilet dan terus masuk tidur.

paginya biasa lah arwah bangun awal solat subuh dan selalu dalam pukul 7 lebih arwah tido balik. Nak breakfast dalam kul9 tu pelik kenapa arwah masih tak bangun lagi, kakngah pi kejut nak makan. waktu tu kakngah yang sedar arwah dah tade. semua terkejut dan waktu tu macam tak prcaya tapi kami redha. Abah maa menangis, itu yang paling sedih. kami pergi umrah dan baru balik, macam tak banyak lagi brcakap dengan arwah.

urusan arwah haritu sangat mudah. pukul 11 lebih dah mandikan arwah. waktu ni kami adik beradik ada, maa sebak tak boleh nak mandikan. Lancar je urusan mandikan arwah sebab makan terakhir arwah air zamzam dan kurma. sangat mudah. lepastu nak kafankan, cikja ada sekali waktu ni. cikja dapat tngok urusan dia dipermudahkan. Kain dipotong kecik sebenarnya tp alhamdulillah, Allah permudahkan. muka arwah sangat bersih,sangat cantik. lagi cantik dari biasa. saat nak tutup muka tu, kami sekeluarga cium arwah. Arwah ni kalau salam cium pipi, dia bukan bagi pipi taw, dia cium pipi kita. tak sempat kita nak cium dia. tapi kali ni kami yang cium dia. Allahu, sebak.

Waktu arwah ada tiap tiap malam arwah baca yasin. solat awal waktu. masuk je azan terus bangun pi solat. Suka tegur orang, suka buat baik dengan orang. Mungkin ni la cara Allah permudahkan urusan arwah sehingga kebumi. Alhamdulillah dekat kubur arwah dengan rumah kami. Arwah pun macam bersedia untuk meninggalkan kami.


Sejak kehilangan arwah, cikja jadi takut kehilangan yang tersayang, makin takut bila tak tunaikan apa maa abah nak. takut kalau terluka kan hati maa abah dan orang cikja sayang. Allahu, mati ni boleh berlaku bila bila je.




Al fatihah. Minah Bt Abdullah. 20 Jan 2017.
.




.

Like us on Facebook